Assalammualaikum...hari ni KH masukan entri gulai nangka
(...haa, gulai nangka lagi!). Tapi kali ni masak lain pulak, walaupun nama
'gulai' ia takde rempah kari macam resipi yang lepas. Atas titah perintah
bonda, KH masak versi 'pak berahim' yang menggunakan tulang ikan masin kurau.
Yang dulu guna tulang rusuk dan Bak cuma makan sikit sebab dia kan ada gout,
takut pulak nanti sendi2nya sakit. Ada juga yang Tanya KH, apa beza kalau kita
guna tulang ikan masin kurau dengan isinya?...Ok, ni pada pendapat che mat lah
yea. Tulang ikan masin kurau lebih berperisa, nak2 tulang tengahnya yang ada
segmen2. Kalau nak masak baru kerat dan kalau anda perhatikan pada setiap
segmen ada sum2, dan ini yang menjadikan kuah gulai lebih enak dan berperisa.
Isikan kurau pun ok, cuma kalau dimasak terlalu lama, ia akan hancur, dari segi
rasa sedap lagi guna tulang. Anda boleh campurkan isi dan tulang jika
suka....ini semua terpulang pada selera masing2, KH hanya beri pendapat.....
RESEPI NYERRRR..... Jom la cuba!
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 kg nangka muda yang telah disiang dan dipotong kiub
5 - 6 ketul tulang ikan masin kurau yang masih ada isi, cuci
dan rendam 30 minit
2 batang serai, diketuk
2 helai daun kunyit, disiat
3 kuntuk bunga kunyit (optional)
1 keping asam gelugor
1 liter santan cair
400 ml pati santan
Garam dan gula secukup rasa
Air jika perlu
BAHAN-BAHAN KISAR HALUS :-)
1 biji bawang besar
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
4 biji cili merah (buang biji kalau tak nak pedas)
1/2 inci belacan, dibakar
CARA MEMBUATNYA :-)
Nangka direbus hingga 1/2 empuk dan toskan. Masukkan bahan2
kisar halus dan serai yang telah diketuk ke dalam periuk bersama nangka dan
santan cair. Kacau rata dan masak hingga mendidih.
Toskan tulang ikan masin, dan masukkan ke dalam periuk,
kacau dan masak sekejap. Tuang santan pekat, kacau rata dan masukkan bunga
kunyit dan daun kunyit. Biar mendidih dengan api kecil dan kacau selalu. Masak
hingga nangka empuk.
Tambah garam secukup rasa dan sedikit gula (rasa dulu baru
masukkan garam secukup rasa). Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan
bersama nasi, sambal belacan dan lauk2 lain. Gulai ini lebih sedap setelah
dibiarkan 2 - 3 jam...
TERCARI-CARI PELUANG MENAMBAH PENDAPATAN? ~> Layari www.jutaone.asia/nurulgmj
::Gabungan Minda Jutawan sedia membantu anda. *Sepenuhnya milik bumiputera, khas membantu meningkatkan ekonomi bumiputera, e-niaga no 1 di Malaysia, mendapat Pengiktirafan anugerah Syarikat Paling Jujur di Asia Pasifik 2013.
~ sesuai utk surirumah, pelajar, pesara, sedang bekerja, asalkan 18 tahun keatas.
~ NO boss, NO punch card, baring2 atas katil pun dibayar, pendapatan pasif.
~ potensi pendapatan bulanan: RM18K - RM 26K - RM92K - RM126K
::Gabungan Minda Jutawan sedia membantu anda. *Sepenuhnya milik bumiputera, khas membantu meningkatkan ekonomi bumiputera, e-niaga no 1 di Malaysia, mendapat Pengiktirafan anugerah Syarikat Paling Jujur di Asia Pasifik 2013.
~ sesuai utk surirumah, pelajar, pesara, sedang bekerja, asalkan 18 tahun keatas.
~ NO boss, NO punch card, baring2 atas katil pun dibayar, pendapatan pasif.
~ potensi pendapatan bulanan: RM18K - RM 26K - RM92K - RM126K
:: HUBUNGI WAKIL2 KAMI (call/wechat/whatsapp)::
#PERAK 0193038339, 0142455606(call/sms), GERIK 01129626086, TAMBUN 01111184907
IPOH 0192138283
#SABAH 0143507708, 0168042149
#KELANTAN 0147427524
#MELAKA 0142275894
#WANGSA MAJU, AMPANG 0176829556
#DAMANSARA 0104234350
#TERENGGANU 0199672920
#PAHANG 0139293071
#LAIN2 NEGERI 0193038339
#PERAK 0193038339, 0142455606(call/sms), GERIK 01129626086, TAMBUN 01111184907
IPOH 0192138283
#SABAH 0143507708, 0168042149
#KELANTAN 0147427524
#MELAKA 0142275894
#WANGSA MAJU, AMPANG 0176829556
#DAMANSARA 0104234350
#TERENGGANU 0199672920
#PAHANG 0139293071
#LAIN2 NEGERI 0193038339
No comments:
Post a Comment